Calvianers Sostenibles, el projecte de conciència blava dels instituts calvianers, finalitza amb èxit
Cada setmana hem conegut la tasca de preservació de l'entorn marí en el marc del projecte Som Escoles Blaves al programa Calvianers Blaus
Els tres instituts de Calvià han posat punt i seguit al projecte Calvianers Sostenibles. Una acció conjunta entre l’IES Bendinat, l’IES Calvià i l’IES Son Ferrer, a la què més de 500 alumnes i 20 docents s’han encarregat de monitoritzar tres platges del municipi en aspectes com els residus, la qualitat de l’aigua, la biodiversitat i el canvi climàtic.
El calvianer Christian Esteva impulsa el projecte Som Escoles Blaves, del que formen part els tres instituts calvianers i el CEIP Ses Rotes Velles de Santa Ponça. Durant aquesta temporada, els divendres a partir de les 12h al programa Calvianers Blaus, hem conegut la seva tasca de cura i preservació de l’entorn marí i els seus projectes en matèria de consciència oceànica, molts d’ells guardonats per organismes tan rellevants com l’IMEDEA (Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados).
Escoles i Instituts no només del municipi de Calvià, sinó també de la resta de l’Illa, han passat pels estudis i els micròfons de Ràdio Calvià per explicar-nos els treballs que alumnat i professorat impulsen als seus centres formatius. És el cas del CEIP El Terreno, mitjançant la seva directora, Lluna Alacid, ens va donar a conèixer la seva participació al projecte We Are Ocean Mar Balear.
Al darrer Calvianers Blaus de la temporada, hem conegut tres centres educatius de l’Illa certificats com Escoles Blaves i els seus projectes en matèria de conciència oceànica: el Col·legi Santo Tomás de Aquino d’Inca), l’IES Port d’Alcúdia i CEIP Pere Cerdà, del Port de Sóller. Tots tres formen part de Som Escoles Blaves des de juny de 2023.
El Col·legi Santo Tomàs d’Aquino, mitjançant Christian Esteva, es vaig posar en contacte amb el projecte WeMed Natour que tenia l’objectiu de dissenyar un viatge d’estudis sostenible per educació secundària. El centre va ser acceptat i 15 alumnes varen poder viatjar a Itàlia, de forma totalment gratuita, i l’aprenentage va ser molt enrequidor tant en la temàtica blava com verda. Altres projectes d’aquesta escola són la captació de fons per a la regeneració d’una praderia de posidònia o el foment del Dia de la Dona i la Ciència amb temàtica blava.
L’IES Port d’Alcúdia ha presentat el projecte Trashout, amb el què va quedar finalista de l’Audi Crea. A l’abril de 2024 aplicaren al concurs Ocean Night que Son Escoles Blaves va organtizar juntament amb l’IMEDEA, i varen guanyar amb el projecte MarineSide, que té per objectiu recollir els sons de les platges i ports d’Alcúdia per conéixer l’impacte sobre la biodiversitat, ho han fet amb hidròfons que han pogut comprar amb l’import del premi.
Per la seva banda, el CEIP Pere Cerdà és una escola molt activa en temes marins i marítims per la seva proximitat a la platja i al Museu de la Mar del Port de Sóller, amb el qual col·laboren sovint i on han fet algunes exposicions, com el projecte «Som a Ca Nostra». Aquest centre va guanyar el primer premi de Primària del concurs que varen fer amb IMEDEA, juntament amb el CEIP Ses Rotes Velles de Santa Ponsa. El projecte, en aquell cas, va ser «Salvem la Posidònia», consistent a la creació d’un joc de taula per a distribuir a altres escoles blaves i aprendre com tenir cura de la posidònia amb cartes que indiquen què la pot danyar i d’altres per saber com recuperar-la.
Escolta aquest programa de Calvianers Blaus complet a Spotify:
Política de cookiesUtilizamos cookies propias y de terceros para analizar nuestros servicios y mostrarte publicidad relacionada con tus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación (por ejemplo páginas visitadas). Puedes obtener más información AQUÍ